2017. november 24. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Der Spiegel: Szeben korrupciómentes lett – ez a "szász csoda"

2006. augusztus 25. 17:18, utolsó frissítés: 17:55

Csodát tett Nagyszebennel a 2000-ben meg- és 2004-ben újraválasztott szász polgármester, Klaus Johannis – állapította meg a városról készített összeállításában a Der Spiegel. Megválasztása tiltakozás és bosszú volt: a román jelöltek megbuktatásával a lakosság azt akarta kifejezni, elege van a kenőpénzes hivatalokból, a korrupt rendőrökből, a kátyúval teli utakból, a politikai funkcionáriusok nagyszájúságából.

Johannis első megválasztása óta a polgármester lobbizásának nyomán áramlik a külföldi tőke Szebenbe. A város költségvetésének összege hat év alatt az ötszörösére nőtt A munkanélküliek aránya 3%-ot sem éri el el az országos átlag 5,5%-hoz képest.

A beruházások alapját emellett az olcsó és jól képzett munkaerő biztosítja: a városban sokan beszélnek angolul és németül, ami minimálisra csökkenti a megértési nehézségeket, és maximálja a megtérülési mutatókat.

A polgármester mindenütt ott van: a városi tanács és az egyes bizottságok ülésein, az építkezéseken. Reggel hétkor a buszpályaudvaron ellenőrzi, vajon a sofőrök betartják-e a menetrendet. A szebeni "csoda" fő tényezője maga a polgármester, aki úgy tartja: minden ügy főnöki hatáskör.

Osztályvezetőinek számítaniuk kell arra, hogy bármikor, bejelentés nélkül is beállíthat. Aki már látta mérgesnek Johannist, tudja, miért hívják a háta mögött Nyúzó Jánosnak, írja a német hírmagazin (Schinder-Johannis – a nevet a máig idézett, 18. századi bűnöző, Schinder-Hannes mintájára ragasztották rá).

Importengedélyért vagy építési jóváhagyásért ma senkinek nem kell kenőpénzt fizetni – a város szinte korrupció-mentes. A hivatalokban is felgyorsult az ügyintézés: a beruházás bejelentésétől számítva mindössze fél évbe került, hogy a hannoveri Continental megkezdte fékberendezések gyártását Szebenben. Az ügymenet Németországban is hosszabb ideig tartott volna – jegyezte meg a hamburgi magazin. (mti/der spiegel)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS