2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Árvagyermekek a feketepiacon: több tízmillió eurós üzlet

2006. augusztus 28. 12:14, utolsó frissítés: 12:18

Csak Iasi-ban 10 és 15 millió eurós bevétel származott romániai árva gyermekek eladásából 1997 és 2005 között – állítja a moldvai városban működő The Romanian Christian Humanitarian Foundation igazgatója, Brian Douglas. Csak Iasi-ból 523 gyermeket adtak el külföldieknek, vagy közvetlen tárgyalások, fényképes apróhirdetés vagy netes hirdetés útján.

A gyermekek ára a feketepiacon 20-30 ezer euró körül mozog; a vásárlók a legtöbbet az egyévesnél kisebb csecsemőkért hajlandók fizetni. A maximális árat akkor fizetik, ha a az érdekelt család nagyon rövid idő alatt akar tökéletesen egészséges csecsemőhöz jutni. Az alapítványi igazgató azt állítja, a tranzakciók mögött befolyásos romániai politikusok és külföldi üzletemberek állnak. A közvetítésben egyes civil szervezetek is részt vesznek – állítja Douglas.

Az igazgató olyan esetről is tud, mikor romániai, gyermektelen család vásárolt több tízezer euróért csecsemőt.

A nemzetközi örökbeadással foglalkozó szervezetek honlapján egy gyermekről teljes fotótárak tekinthetők meg, és akárcsak a netes áruházakban, itt is "különleges akciók" és "termékcsomagok" vehetők igénybe.

A fotók mellett a gyermek adatlapja az egészségi állapot és az oltások felsorolása mellett azt is tartalmazza, hogy milyen ételt vagy játékot kedvel, milyen általában a hangulata, mi szeretne lenni, ha felnő stb. A fotókat gyakran az árvaházak bocsátják ingyenesen az angliai, egyesült államokbeli és európai örökbefogadós egyesületek romániai részlegeinek rendelkezésére.

Az alapítványok Romániában rendszerint csak egy védőnőt és egy ügyvédet alkalmaznak, akiknek az a feladata, hogy minél rövidebb időn belül benyújtsák a romániai hatóságoknak az örökbefogadáshoz szükséges iratcsomókat. (românia liberă)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS