2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kisebbségi törvény mielőbbi elfogadásához kérte Markó a magyar külügyminiszter támogatását

2006. augusztus 28. 16:31, utolsó frissítés: 16:57

A kisebbségi törvény elfogadása garancia lenne arra, hogy ne lehessen már visszalépni a romániai magyarságot érintő eredmények terén – jelentette ki ma Bukarestben Göncz Kinga magyarországi külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Markó Béla RMDSZ-elnökkel.

Mindkét politikus egyetértett abban, hogy a kelet-közép-európai térségben a magyar kisebbséget érintő pozitív folyamatok meglehetősen törékenyek, a szlovák példa is ezt mutatja.

Markó Béla a megbeszélés után a sajtó képviselői előtt aggasztónak nevezte, hogy Szlovákiában a kisebbség és a többség, azaz a magyarság és a szlovákság között az utóbbi időben feszültségek tapasztalhatók. "Jónak tartjuk, hogy a magyar kormány ebben a kérdésben erőteljesen fellépett. Az a kérésünk, hogy a következőkben is minél határozottabban álljon ki" - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök kifejezte elégedetlenségét amiatt is, hogy a kisebbségi törvény parlamenti elfogadásának folyamata nem halad előre. Kérte a miniszter-asszonyt, hogy a magyar kormány továbbra is támogassa az RMDSZ-t ennek a kérdésnek a megoldásában. Markó szerint ugyanis a kisebbségi törvény elfogadása szempontjából minden olyan jelzés is segít, amely azt mutatja, hogy Magyarország és az Európai Unió odafigyel erre a kérdésre. Göncz Kinga szerint a kisebbségi törvény elfogadása fontos garancia arra, hogy ne lehessen visszalépni egy adott szintről.

A magyar külügyminiszter a romániai magyar nyelvű oktatás témájával is összefüggésbe hozta a kisebbségi törvény tervezetét. Ebben az országban is létezik ugyanis egyetemi autonómia - mondta, utalva a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre -, amelyre a kormánynak nincs közvetlenül befolyása. Az egyetemi autonómia és a kisebbségi jogok tehát akár összeütközésbe is kerülhetnek egymással - mondta a miniszter, aki szerint a kisebbségi törvény elfogadása törvényi garanciát jelenthet arra, hogy ezeknek az esetleges konfliktusoknak lehessen jogszerű megoldása.

Göncz Kinga és Markó Béla egyetértett abban, hogy a novemberre várható román-magyar közös kormányülésen minél konkrétabb döntéseknek kell születniük. Markó ismételten hangsúlyozta, mennyire fontos a romániai magyarság számára, hogy Románia 2007 januárjában valóban belépjen az Európai Unióba. Göncz Kinga szerint Románia 2007-es feltehető csatlakozásával számos új lehetőség nyílik a határokon átnyúló együttműködés, így az infrastruktúra-fejlesztés terén, amely összefügg például a befektetésekkel és a munkahely-teremtéssel. A miniszter úgy vélte: a magyar nyelvű felsőoktatásnak is modernizációs célokat kell szolgálnia, vagyis az innen kikerülő fiataloknak európai szinten kell versenyképessé válniuk.

A magyar-magyar kapcsolatok jövőjéről szólva az MTI kérdésre Göncz Kinga hangsúlyozta, hogy a magyar kormány diverzifikálni kívánja a magyar-magyar kapcsolatok terén az együttműködés, a kapcsolattartás jellegét. Különböző helyzetben vannak ugyanis azok az országok, ahol nagyobb létszámú magyarság él, van, amelyik már tagja az EU-nak, van, amelyik hamarosan az lesz, és van, amelyik még messze van a csatlakozástól. Emiatt különbözőek az igények az egyes országokban. A magyar kormány tehát arra törekszik, hogy a határon túli magyar közösségek vezetőivel oly módon tartsa a kapcsolatot, ahogyan az az adott országban élők számára a leginkább megfelel a körülményeknek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS