2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átvilágítás: már nem titkosak az egyházi Securitate-dossziék sem

2006. augusztus 29. 11:21, utolsó frissítés: 14:39

Fel kéne oldani a magas rangú egyházi vezetők Securitate-dossziéinak titkosítását – javasolta tegnap Traian Băsescu a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén. Ezek az iratcsomók jelenleg nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak számítanak, ezért tartalmuk államtitoknak minősül. Az elnök közölte: az iratok többsége követési, megfigyelési dosszié.

A CSAT elfogadta az államfői javaslatot, így az államtitoknak már nem minősülő iratok alapján a papokat is átvilágíthatja a Securitate irattárát vizsgáló tanács (CNSAS).

"– Figyelembe kell vennünk, hogy az ateista kommunista időszakban az egyházaknak, legyen szó az ortodox vagy a görög katolikus egyházról, meg a Romániában legálisan működő felekezetekről, túl kellett élniük a korszakot" – mondta Băsescu az ülés zárásaként, hozzátéve, hogy az átvilágítási törvény "olyan helyzetet teremt, melyben a dekonspiráció folyamatát végig tudjuk vinni".

Az egyházi vezetők átvilágítását főként a liberálisok szorgalmazták. A múlt héten a Securitate-val együttműködő lelkészek leleplezését kérte Adrian Iorgulescu, liberális színekben politizáló kulturális miniszter is. A tárcavezető sejteni engedte, hogy voltak olyan papok, akik kiadták a kommunista politikai rendőrségnek a gyónási titkokat. Nyilatkozata szerint az "ördöggel egyezséget kötő" papok és értelmiségiek nevét is nyilvánosságra kell hozni.

Teoctist pátriárka, a Román Ortodox Egyház (BOR) vezetője viszont úgy vélte, hogy a politikus nem ismeri az egyház erre vonatkozó döntését, de a gyónás titkát sem. A pátriárka kijelentette: e cselekedetek megítélése kizárólag az egyházra tartozik. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS