2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kisebbségi törvényről is tárgyalt a miniszterelnökkel és az államfővel Göncz Kinga

2006. augusztus 29. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

A regionális együttműködés, a romániai magyar nyelvű felsőoktatás, a Nabucco-gázvezeték programja, a romániai kisebbségi törvény sorsa, a Gozsdu-alapítványról szóló megállapodása romániai ratifikálása, a verespataki beruházás, a magyarországi román kisebbség helyzete szerepelt Göncz Kinga külügyminiszter hétfői bukaresti tárgyalásain.

A magyar diplomácia vezetője közös asztalhoz ült román kollégájával, Mihai-Răzvan Ungureanu külügyminiszterrel, Markó Béla miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével, és délután fogadta őt Traian Basescu államfő, valamint Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök.

E megbeszéléseken – amelyeket a magyar miniszter nyitottnak és jó hangulatúnak minősített – örömmel állapították meg, hogy kedvezően fejlődnek a két ország gazdasági kapcsolatai. A novemberre tervezett közös kormányülés előkészítéséről szólva a miniszter asszony leszögezte partnereinek, hogy Magyarország gyakorlati, kézzelfogható eredményeket vár az üléstől. A regionális, határokon átnyúló együttműködés jelentőségét külön is méltatta, hangsúlyozva, hogy ez nagy lehetőség nemcsak kétoldalú, hanem háromoldalú szinten is, beleértve Szerbiát is.

A tárgyalásokon külön beszéltek a Nabucco-vezeték programjáról, az energiaforrások diverzifikálásáról, az infrastruktúra-fejlesztésről, a határokon átnyúló, regionális együttműködésről. Román részről nagyra értékelték, hogy Magyarország egyértelműen és feltétel nélkül támogatta Románia EU-csatlakozását.

A kisebbségi törvénytervezet az egyik fő téma volt a látogatáson. A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország fontosnak tartja, hogy még az ősz folyamán, az EU-csatlakozás előtt eredeti – tehát a román kormány által előterjesztett – formájában fogadja el a tervezetet a parlament.

Ezzel kapcsolatosan a román államfő és a miniszterelnök némileg eltérő szemléletről tett tanúbizonyságot. Mint kiderült, Traian Băsescu nem fogad el semmiféle pozitív diszkriminációt, és elutasítja a kisebbségek képviseleteinek vétójogát. Göncz Kinga kifejtette az elnöknek, hogy a magyarországi román kisebbségnek egyértelműen vannak ilyen jogai, s Băsescu ezen némiképp csodálkozott – mondta el az MTI-nek Göncz Kinga. Tăriceanu ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a törvényt ősszel elfogadja a parlament, és olyan megoldást lehet majd találni, amely mindenki számára elfogadható.

A verespataki aranykitermelés tervével kapcsolatban Göncz Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházás megvalósítása káros és veszélyes lehet mind Magyarország, mind Románia, akárcsak a többi környező ország számára. A kormányfő nem foglalt állást a verespataki beruházás ügyében, a román államfő pedig a közmeghallgatások eredményét szeretné megvárni.

A magyar vendég reményét fejezte ki, hogy a román parlament ratifikálni fogja a Gozsdu-közalapítványról szóló, a tavalyi közös kormányülésen elfogadott államközi megállapodás szövegét.

Ungureanu külügyminiszter kifejezte Románia érdekeltségét abban, hogy az EU-csatlakozást követően a magyar munkaerőpiac megnyíljon a román munkaerő előtt. Magyar kollégája biztosította őt arról, hogy a munkaügyi és szociális minisztériumban e kérdésben most készül tanulmány, amely a várható hatások elemzésével foglalkozik. A román diplomácia vezetője kifejezésre juttatta óhaját, hogy a magyarországi román kisebbség minél nagyobb figyelemben részesüljön a magyar kormány részéről, s hogy a magyarországi nemzetiségi kisebbségek is hallathassák szavukat a parlamentben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS