2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszavásárolta a Daewoo-részvényeket az állam

2006. augusztus 30. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

Aláírták Bukarestben szerdán a Daewoo Automobile Romania 51 százalékának állami visszavásárlásáról szóló megállapodást: a Tăriceanu-kormány a csődbe jutott dél-koreai Daewoo Motortól vásárolja vissza a részvényeket, utat nyitva az újraeladás felé. A megállapodás értelmében Románia 51 millió eurót fizet a részesedésért és 10 millió eurót adósságrendezésre.

Codrut Şereşgazdasági miniszter az aláírás után elmondta: amint a visszavásárlás lezárul, és minden szükséges jóváhagyás megszületik, újraindítják a privatizációt. Seres szerint egyelőre nem tisztázott, végül mekkora hányadot privatizálnak újra. A miniszter szerint a privatizációs pályázatot a visszavásárlási ügylet október 15-re tervezett lezárása után hatvan napon belül kiírják.

Eddig négy cég, a Ford, a General Motors, a Renault-Nissan Motors és a kínai Chery Automobile jelezte érdeklődését a privatizációra.

Az állam tavaly eredetileg 45 millió eurót ajánlott a Daewoo Motorsnak a krajovai Daewoo 51 százalékos részéért, hogy teljes ellenőrzést szerezzen a cég felett. Az ajánlat közösen kiválasztott értékbecslők számításai alapján alakult ki, akik 70 millió euróra értékelték a cég egészét.

A Daewoo Automobile Craiova a nagyságra második hazai autógyár a Dacia Renault után. A cég tavaly mintegy 31 ezer autót bocsátott ki, 15 százalékkal meghaladva a tavalyelőtti teljesítményt. A gyár évi 200 ezer autó kapacitású, ám a vállalat, működésének 11 éve alatt sohasem gyártott többet évi 25 ezer autónál. A céget vegyes vállalatként hozta létre a Daewoo és az állam. (mti/rompers)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS