2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldi népszavazást kezdeményez az SZNT

2006. szeptember 04. 14:25, utolsó frissítés: 14:25

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága, "a ditrói Székely Nemzetgyűlés Határozatának szellemében, kezdeményezi a székelyföldi népszavazás kiírását Székelyföld autonómiaigényének tárgyában, amelyet még Románia Európai Unióhoz való csatlakozása előtt szükséges lebonyolítani" – áll az SZNT ÁB szombati, sepsiszetgyörgyi ölésévelkapcoslatosközleményben.

Az ÁB javasolja, hogy a SZNT szeptember 30-i ülésének napirendje a székelyföldi népszavazás előkészítése és megszervezése legyen. A népszavazás sikere érdekében az Állandó Bizottság partneri kapcsolatra törekszik a történelmi magyar egyházakkal, a székelyföldi önkormányzatokkal, a Székelyföld autonómiáját támogató szervezetekkel és intézményekkel, társadalmi szervezetekkel – közlik.

Az SZNT testülete üdvözölte az RMDSZ kezdeményezését a közös agyagfalvi megemlékezésről, ugyanakkor leszögezik: részt vesznek az EMNT elnöke által kezdeményezett egyeztető kerekasztalon. Az Erdélyi Magyar Állandó Értekezlet létrehozására vonatkozó javaslattal kapcsolatban az SZNT ÁB úgy véli, hogy a testületnek az erdélyi magyar szervezetek és intézmények fórumának kell lennie, és nem döntéshozatallal felhatalmazott szerveződésként kell működnie. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS