2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra sem akar autonómiatanácsokat a PD

2006. szeptember 05. 11:24, utolsó frissítés: 12:28

Továbbra sem ért egyet a kisebbségi autonómiatanácsok létrehozásával a Demokrata Párt – jelentette be hétfőn a párt elnöke, Emil Boc. A politikust idéző hírügynökségek szerint Boc a kulturális autonómiát szabályozó romániai kisebbségi törvénytervezet kapcsán kijelentette: pártja elutasít minden olyan törekvést, amelynek célja a szegregáció és az ország bármely részén területi autonómia létrehozása.

Boc hozzátette: a kisebbségi törvénytervezet elfogadását valóban kéri az alkotmány, de ezt a jogszabályt túlzások nélkül és a román, illetve az európai törvénykezéssel összhangban kell elfogadni.

A PD sem az autonómiatanácsok létrehozásával, sem ezek vétójogával nem ért egyet. A kormány tervezete szerint ezek a testületek megkerülhetetlenek, amikor a kisebbségek oktatási, kulturális intézményeinek létrehozásáról vagy megszüntetéséről, illetve azok vezetőinek kinevezéséről van szó.

A demokraták azt szeretnék, ha az autonómiatanácsok hatáskörét a parlamenti képviselettel rendelkező romániai kisebbségek képviselőit tömörítő országos kisebbségi tanács látná el, de Boc szerint ennek a már évek óta létező tanácsnak sem kell vétójogot biztosítani.

A kisebbségi törvény tavaly megbukott a szenátusban, februártól pedig a képviselőház szakbizottságaiban vitatják a honatyák. A több mint hatvan cikkely közül eddig csak a 18-ig sikerült eljutniuk. A tervezetet a legerősebb kormánypárt annak ellenére ellenzi, hogy azt a kabinet elfogadta, és a törvényhozás elé terjesztette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS