2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein újból szembemegy az RMDSZ-szel

2006. szeptember 15. 13:59, utolsó frissítés: 16:23

Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor ellenzi azt az RMDSZ által is támogatott kezdeményezést, mely megváltoztatná a főügyész, illetve a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének kinevezési eljárását – derült ki a szenátor mai sajtótájékoztatóján Kolozsváron. A javaslatot korábban virulens kritika érte Monica Macovei részéről. Az igazságügy-miniszter szerint az eljárás ellenkezik az Európai Bizottság előírásaival, és így veszélyeztetheti a csatlakozást.

Jelenleg a főügyészt, illetve a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét az igazságügyi miniszter javasolja, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hagyja jóvá, majd az államelnök nevezi ki. A Konzervatív Párt kezdeményezése szerint – amit a képviselőház jogi bizottsága már elfogadott – ez az eljárás módosulna: a Legfelsőbb Bírói Tanács javasolna, nem pedig az igazságügyi miniszter.

Eckstein a jelenlegi megoldást tartja szerencsésnek, lévén, hogy az ügyészségek az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartoznak. Természetes, hogy az igazságügyi miniszter javasolja azt a személyt, melyben megbízik – mondta, majd hozzátette: ha a főügyész tevékenysége nem kielégítő, akkor az igazságügyi miniszter felel érte. A Legfelsőbb Bírói Tanács viszont senkinek nem tartozik felelősséggel döntéseiért, így nem bölcs döntés, hogy ez a szerv tegyen javaslatot a főügyész személyére – mondta a szenátor.

Ami a Feddhetelenségi Ügynökséget (ANI) illeti, Eckstein ismét nem ért egyet a pártja által képviselt állásponttal. Mint ismeretes, az alsóház jogi bizottságában az RMDSZ és a Konzervatív Párt (PC) az ellenzékkel közösen módosította a jogszabályt, ennek eredményeként a Feddhetetlenségi Ügynökség nem ellenőrizheti a magas rangú köztisztviselők, vagyis a honatyák és kormánytagok vagyonát, mint ahogy az a törvény kormány által elfogadott változatában szerepelt.

Miután elmondta, hogy szerinte az ügynökség létrehozására vonatkozó jogszabályon lenne mit csiszolni, a szenátor kijelentette: az RMDSZ által hangoztatott ellenérv – miszerint a tervezet emberjogi szempontól kétséges – azért sántít, mert az RMDSZ-honatyák a múltban semmilyen fogékonyságot nem mutattak a nők, a romák vagy fogyatékosok helyzete iránt. Így különös, hogy amikor a köztisztviselők jogairól van szó, akkor egyszerre igen aktívak lettek. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS