2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kénytelenek támogatni a kisebbségi törvényt a demokraták?

2006. szeptember 19. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

A kisebbségi törvény megszavazását, az egyházi ingatlanok restitúcióját, valamint a már néppárti parasztpárttal és az RMDSZ-szel való viszony javítását szabta meg tagsági feltételül a Demokrata Pártnak a mintegy félórával ezelőtt lezárult szavazásán az Európai Néppárt (EPP) politikai bürója – jelentette ki a Transindexnek Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő.

Az EPP politikai bürója a mai határozat értelmében legközelebb novemberben bocsátja szavazás alá a demokraták felvételi kérelmét, ám csupán abban az esetben lesz 2007-től teljes jogú, azaz társult tag az Emil Boc vezette alakulat, amennyiben addig előrelépéseket tesz e három fontosnak tartott kritérium teljesítése terén. Ellenkező esetben továbbra is csupán megfigyelői státusuk marad majd az Európai Néppártban.

Az EPP-ben teljes jogú tagsággal bíró RMDSZ-t a napokban zajló brüsszeli tanácskozáson Nagy Zsolt informatikai és távközlési tárcavezető képviseli. A szövetségi politikus már a tegnapi munkacsoporti ülésen szóvá tette, hogy a PD-sek ellenzik a kisebbségi törvény elfogadását. EPP-s kollégái pedig mintegy meghallgatva kérését szabták ki feltételül a PD-sek felvételéhez a Romániában élő nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény támogatását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS