2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyezség született: a koalíciós pártok megszavazzák a feddhetetlenségi ügynökség létrehozását

2006. szeptember 20. 11:41, utolsó frissítés: 11:41

A koalíciós pártok megszavazzák az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozásáról szóló törvény tervezetét – számol be az Új magyar szó. A kormánypártok legutóbbi egyeztetésén született döntést Emil Boc demokrata párti (PD) elnök és Teodor Meleşcanu liberális párti (PNL) alelnök tolmácsolta. A két politikus a tárgyalások végén közölte, a koalíció abban a formájában támogatja a tervezetet, amelyben Monica Macovei igazságügyi miniszter javaslatát a kormány elfogadta.

A liberális-demokrata szövetség két politikusának nyilatkozatát megerősítette Kelemen Hunor képviselő is, aki az RMDSZ képviseletében jelen volt a hétfő esti egyeztetésen. Az alsóház háznagya elmondta: bár a Szövetség továbbra is fenntartja kifogásait a Macovei-féle tervezettel kapcsolatban, „minimális módosításokkal" megszavazza a jogszabályt. A képviselő szerint az RMDSZ egyetért azzal, hogy túl kell lépni a jelenlegi patthelyzeten, „ám vannak elvek, amelyekről nem mondhat le".

Az egyezséget a negyedik koalíciós partner, a Konzervatív Párt (PC) is elfogadta, ám az alakulat elnöke tegnap közölte, pártja csak feltételekkel szavazza meg a törvényt. „A PC nemmel szavaz a Macovei-féle változatra" - mondta. Dan Voiculescu szerint Monica Macovei olyan intézményt akar létrehozni, amely „meghurcolja az embereket, két-három hónapon át sárba tapossa, majd aztán kiderül róluk, hogy semmiben nem vétkesek".

A konzervatív párti elnök hangsúlyozta, hogy 2005 márciusában pártja az igazságügyi miniszter tervezeténél jóval keményebb kezdeményezést nyújtott be, amely előírja a törvénytelenül szerzett vagyon elkobzását. A PC csak azt a változatot hajlandó megszavazni, amely előírásokat tartalmaz mindkét tervezetből, és kéri a miniszterelnököt, hogy nevezzen ki egy bizottságot, amely "összegyúrja" a két szöveget. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS