2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy szekustiszt szerint Frunda György mégiscsak besúgó volt

2006. szeptember 21. 13:59, utolsó frissítés: 14:08

A Maros megyei Securitate volt parancsnoka, Gheorghe Mărieş azt állítja, hogy Frunda György RMDSZ-es szenátor egykor nyilatkozatban vállalta, a politikai rendőrség informátora lesz – idézi mai lapszámában a Krónika a szekus parancsnok Evenimentul Zileinek (EVZ) adott nyilatkozatát. Mărieş ugyanis a bukaresti lapnak elmondta, 1985-ben már Frunda aktív besúgó volt, ám jelentéseit szóban, nem pedig írásban adta.

A parancsnok elmondása szerint Frunda főként az igazságszolgáltatás belső ügyeiről számolt be, s kerülte, hogy magyarokról jelentsen. Mărieş azonban egyúttal azt is felelevenítette az EVZ megkeresésére, hogy Frunda nem volt túl buzgó jelentgető, és arra a kérdésre sem tudott választ adni, hogy egyáltalán valaki sérült-e az állítólagos frundai jelentések nyomán.

Az egykori szekustiszt szerint a Maros megyei szenátor most arra alapozza az együttműködést tagadó nyilatkozatait, hogy úgy tudja, megsemmisítették a terhelő iratokat. Ám, mint mondta, a Securitate törcsvári archívumában mikrofilmre is rögzítették, a dokumentumok pedig előkereshetők.

Frunda György azonban a Rompres hírügynökség kérdésére szégyenletesnek találta, hogy még most is jelentőséget tulajdonít a sajtó egy szekustiszt kijelentéseinek. Szerinte ugyanis ezt úgy lehetne értelmezni, hogy még 2006-ban is a Securitate irányít. Majd kijelentette, jogi szempontból az ügye lezárult, nem lehet újra elemezni a dossziéit azután, hogy a Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) egyszer már véleményt nyilvánított róla.

A Krónika újságírója azonban leszögezi, hogy a 2006/16-os sürgősségi kormányrendelet 20. cikkelye szerint a CNSAS „hivatalból nyilatkozik, ha új bizonyítékok jelennek meg egy olyan személy politikai rendőrségi tevékenységével kapcsolatban, akiről korábban már kialakította álláspontját”.

Az ellentmondással való szembesítéskor csupán annyit jegyzett meg, a CNSAS egyszer már véleményt nyilvánított róla, s ezt hivatalosan is közölték. Hozzátette: egyes szekusok nyilatkozatai nem olyan dokumentumok, amelyek alapján ezt felül lehetne bírálni. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS