2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: félreértették a romániai helyzetet az európai hivatalosságok

2006. szeptember 22. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Félreértették a romániai helyzetet az európai hivatalosságok, nyilatkozta Traian Băsescu államfő az RFI Romania rádióadónak. Kijelentését azzal indokolta, hogy szerinte Olli Rehn bővítési és Franco Frattini igazságügyi biztos nem kapott pontos információkat az Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozásáról szóló törvénytervezet sorsáról. Leszögezte: nem arról van szó, amint a két európai biztos levelében állította, hogy a korrupcióellenes harcot akadályozná valaki, hanem arról, hogy a törvényt a kormány benyújtotta a parlament elé.

„Senki nem tagadhatja a parlament azon jogát, hogy megvitassa a hozzá benyújtott törvényeket" – szögezte le az államfő. Kifejtette: kényes kérdésről van szó, a köztisztségviselők vagyonának ellenőrzéséről, egy ilyen törvény bármelyik országban vitákat váltana ki. Traian Băsescu biztosított arról, hogy a törvény körüli vita pozitív, a törvényt "úgy alakítják át, hogy az alkotmányos legyen, ugyanakkor ez a bizonyos ügynökség minél hatékonyabban tudja végezni a munkáját." Hozzátette: "biztos vagyok benne, hogy a törvény, amit a parlament elfogad jobb lesz, mint a benyújtott törvénytervezet, annak a kérdése, hogy a parlament visszautasítaná ennek az ügynökségnek a létrehozását fel sem vetődik."

Az említett európai hivatalosságok Markó Béla RMDSZ-elnöknek és Dan Voiculescu konzervatív párti elnöknek írtak levelet két hete, amelyben kérték, hogy támogassák a tervezetet. Válaszlevelében Markó Béla emlékeztette a biztost, hogy az RMDSZ megszavazta az integrációs törvényeket és ugyanígy megszavazza majd ezt a törvényt is, ha az alkotmányos és az emberi jogokat tiszteletben tartó keretekbe illeszkedik.

A kormánypártok egy része azonban azt szeretné, ha a törvényt a kormány által elfogadott módosításokkal fogadná el a parlament. Az a hír is felröppent, hogy felelősségvállalással vinné át a törvényt Monica Macovei.

Rehn és Frattini egyébként közvetlenül azok uán fordult levélben a két kisebbik koalíciós párt vezetőségéhez, hogy Monica Macovei igazságügyi miniszter szeptember 7-én Brüsszelben az igazságszolgáltatásban és a korrupcióellenes harcban tett előrelépésekről értekezett. Már közvetlenül ezt követően mind Dan Voiculescu konzervatív párti elnök, mind pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakciója azzal vádolta meg a tárcavezetőt, hogy félretájékoztatta a brüsszeli illetékeseket.

Mint ismeretes, a kormánykoalíciós pártok épp hétfőn állapodtak meg abban, hogy valamennyi alakulat politikusai támogatni fogják a feddhetetlenségi ügynökségről szóló törvénytervezetet. Ám alig másnap Dan Voiculescu kijelentette, a Monica Macovei által beterjesztett törvénykezdeményezést nem hajlandóak voksukkal támogatni. Sabin Cutaş PC-s szenátor ugyanakkor közölte, pártjának sokkal jobb szövegtervezete van a feddhetetleneségi ügynökségre vonatkozóan. (úmsz, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS