2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu pártdossziéja helyett egy kertészmérnöké került elő

2006. szeptember 25. 11:45, utolsó frissítés: 16:07

Egy Ion Iliescu nevű kertészmérnök dossziéját kapta meg a volt államfőé helyett az Országos Levéltártól (AN) a kommunizmusról jelentést író elnöki bizottság. A testület Băsescu elnök felkérésére foglalkozik a diktatúra bűneinek feltárásával. Vezetője, Vladimir Tismăneanu azt közölte: Iliescuról annak ellenére sem kaptak anyagot, hogy a politikus a Kommunista Párt Központi Bizottságának (CC) titkára, a CC oktatási osztályának vezetője volt.

Ő vezette az egyetemi ifjúságot tömörítő szervezetet, az UASR-t abban az időszakban , mikor 1956 és 1958 között a hatalom erőteljes intézkedéseket léptetett életbe a diákság ellen; ekkor zajlott a Bolyai Egyetem beolvasztása is Kolozsváron. Iliescu egyéb funkciók mellett hosszú ideig Iaşi megye párttitkára volt.

Az elnöki bizottság – mely Băsescutól felhatalmazást kapott arra, hogy minden irathoz hozzáférhessen – kikérte az összes párt- és Securitate-vezető dossziéját. Viszont többek között olyan jelentős személyiségekkel kapcsolatos iratokat nem kapott meg, mint Gheorghe-Gheorghiu Dej volt pártfőtitkár, Emil Bodnăraş, a minisztertanács alelnöke, Teohari Georgescu, volt belügyminiszter, Leonte Răutu, a Politikai Bizottság póttagja és Alexandru Drăghici, aki 1952 és 1965 között a Securitate legfőbb vezetője volt.

Ugyanakkor Nicolae és Elena Ceauşescu valamint Ion Gh. Maurer (miniszterelnök 1961-1974 között) dossziéját töredékesen ugyan, de tanulmányozhatták. Tismăneanu "egyáltalán nem zárja ki", hogy a kérdéses iratokat rögtön a pártállam bukása után megsemmisítették.

Még nem világos, mihez lehetett hozzáférni a CC nemzetközi osztályának iratanyagából; továbbá a kutatócsoportnak lényegében nincs hozzáférése ahhoz, pontosan mi van a CC levéltárában. Tismăneanu szerint minden érdeklődő számára nyilvánossá kéne tenni a CC iratanyagának leltárát – a bizottság elnöke úgy véli, ez könnyen megoldható lenne.

Az április 5-én megalakított testület október 16 és 30. között véglegesíti jelentését, a bizottság tagjai december 10-én ülnek össze utoljára, mielőtt Băsescu elnöknek hivatalosan átadnák a jelentést. Amennyiben ezt az elnök elfogadja, a kommunizmust elítélő szöveg hivatalos dokumentummá válik. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS