2019. november 11. hétfőMárton
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai roma-helyzetre figyelmeztette Rehnt Mohácsi

2006. szeptember 26. 11:46, utolsó frissítés: 11:46

Felhívta Olli Rehn bővítési EU-biztos figyelmét a romániai romákkal kapcsolatos problémákra Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő az EP Strasbourgban tartott hétfői plenáris ülésén, napirend előtti felszólalásában.

A Románia európai uniós csatlakozásáról rendezett EP-vita előtt csupán néhány órával beszélve a magyar képviselő emlékeztetett arra, hogy szeptember 7-én a Szászrégen Abafája kerületében rendőrök és csuklyát viselő kommandósok (DIAS egyenruhások) beavatkozásának eredményeképpen a helyi roma közösség 37 tagja szenvedett sérüléseket. Többen gumilövedékektől, ütlegeléstől és legalább egy esetben éleslőszertől sebesültek meg. Többektől megtagadták a kórházi ellátást, egyiküknek még most is tizenkét műanyag lövedék található a testében. Az ennek ellentmondó rendőrségi tájékoztatás szerint viszont csak 6 civil sérült meg, és éleslőszert csak figyelmeztető lövések leadására használtak.

Mohácsi Viktória jelezte: még a hét folyamán szóbeli kérdést intéz Olli Rehn bővítési biztoshoz az EP plenáris ülésén. Arra vár választ, miként garantálhatók a romániai romák alapvető emberi jogai az ország EU-csatlakozása után. A témáról kiadott közleményben Mohácsi jelezte: véleménye szerint az ügy megnyugtató tisztázásához elengedhetetlen, hogy független hatóság vizsgálja ki a történteket. Év eleje óta ez már a negyedik hasonló incidens Romániában, és ez nagy aggodalomra ad okot – emelte ki felszólalásában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS