2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csatlakozás után lassulni fog a gazdasági növekedés

2006. október 02. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

Elemzők az EU-csatlakozás után 5-5,5 százalékra várják lassulni Románia gazdasági fejlődését az idei évre várt 6,5 százalékról. A kormányzati előrejelzések ennél kisebb csökkenést várnak, a GDP-növekedést jövőre is 6-6,4 százalék körül valószínűsítik.

Az ABN Amro elemzői szerint az infláció csökken az EU-csatlakozás után, a külföldi közvetlen tőkebefektetéseket mintegy 8 milliárd dollárra becslik jövőre az idén várható 10 milliárd dollárt követően. A csatlakozásból - elemzői vélekedések szerint - elsősorban az infrastruktúra és a távközlési ágazat profitál, de idegenforgalom és az építőipar számára is kedvező hatásokkal számolnak a csatlakozás nyomán. Az erdőgazdaság, a textilipar és a gyógyszeripar az elemzők szerint kedvezőtlenebb hatásokkal számolhat.

Románia GDP-je a következő hét évben 50 százalékkal nő, 12 év alatt pedig megduplázódik annak a hatására, hogy Románia januárban csatlakozik az Európai Unióhoz - jelentette ki a kormányfő nemrég, brüsszeli látogatásán. Călin Popescu-Tăriceanu szerint a bővülő külföldi befektetések, valamint az EU többmilliárd eurós támogatása hozzájárul ahhoz, hogy Románia fenntartsa az erős, évi 6-7 százalékos gazdaságnövekedést.

A miniszterelnök azzal számol, hogy idén a román GDP növekedés az idén meghaladja a 7 százalékot, jövőre pedig 6 százalék feletti lesz. Tavaly 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság, amikor több komoly áradás jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban és az infrastruktúrában. Tăriceanu szerint az idei év végi - éves szintű - infláció kisebb lesz az augusztusi 6 százaléknál. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS