2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespataki aranybánya: bizonytalanok a jogorvoslati lehetőségek

2006. október 04. 13:19, utolsó frissítés: 13:19

Még Románia EU-csatlakozása előtt pontos képet kell kapni arról, milyen jogorvoslati lehetőség van abban az esetben, ha a román kormány elfogadja a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát, és engedélyezi a kitermelést. Erről a magyarországi külügyi tárca főosztályvezetője beszélt ma Budapesten.

A magyar kormány a novemberre tervezett budapesti magyar-román közös kormányülésen mindenképpen felveti a kérdést, emellett, tekintettel a határon átnyúló hatásokra, az Európai Bizottságnál is folyamatosan emlékeztet a kérdéskör fontosságára - közölte Gábor Zoltán, a külügyminisztérium Európa-politikai főosztályának vezetője.

Mint Gábor Zoltán elmondta, a kanadai-román Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) bányavállalat, amely Verespatakon tervez ciántechnológiás aranykitermelést, felszámolás alatt áll, ezért a cégre január 1-étől érdemben nem fognak vonatkozni az európai uniós környezetvédelmi jogszabályok. Mindazok a kötelezettségek, amelyek a környezetbiztonsági szempontok érvényesítésére, az esetleges környezeti katasztrófa esetén a megfelelő fellépésre vonatkoznak, a kormányzatra szállnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS