2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalos magyar nem a verespataki beruházásra

2006. október 05. 13:58, utolsó frissítés: 14:00

A magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt javasolja az illetékes romániai hatóságoknak, hogy ne fogadják el a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Hozzátette: a minisztérium által felkért szakértők


122 pontban összefoglalt véleménye

szerint a beruházók által készített dokumentum alapvetően elfogult, téves alapkövetkeztetéseket, súlyos hiányosságokat és gyakorlatilag csak pozitív hangvételű értékeléseket tartalmaz.

A miniszter szerint Románia szuverén módon dönthet ugyan a beruházás megvalósításáról, ám új helyzetet teremt közelgő uniós tagsága, amiért nem tekinthet el az EU víz- és egyéb környezetvédelmi keretirányelveiről. Persányi kifogásolta, hogy a dokumentumban szereplő adatok nem adnak objektív képet a tervezett beruházás környezeti hatásairól, és hiányos az alapállapot felmérése is.

„Az egész dokumentációra jellemző, hogy a kockázatokra az igen alacsony valószínűségű, vagy a nagyon valószínűtlen meghatározásokat alkalmazza, ami


nem felel meg semmilyen tudományos szemléletnek,

és nem fogadható el" - emelte ki Persányi Miklós. A zöldtárca vezetője közölte: a szakértők nem tartják megfelelőnek az esetleges bányabezárást követő környezeti rehabilitációra vonatkozó tervet sem, és kifogásolják, hogy nem vizsgálják a cianid-használat alternatíváit sem.

A felkért szakértők kifogásolták, hogy nincs adekvát módon meghatározva a levegőbe, valamint a zagytározóba kerülő és kibocsátott cianid mennyisége a beérkezőhöz viszonyítva, és nincs megfelelő válasz a felszíni és a felszín alatti vizekre potenciálisan gyakorolt környezeti hatásokról sem. A miniszter utalt arra, hogy a környezeti hatástanulmányból hiányzik egy olyan monitoring rendszer kiépítése, amely átfogó és folyamatos adatokat szolgáltat, illetve esetleges vészhelyzet, vagy határérték túllépés esetén azonnal jelez egy központi állomásnak.

Hozzátette: vizsgálni kellene


a határon átterjedő szennyezésnek a védett természeti értékekre gyakorolt hatását

is. A dokumentum alapján kifogásolható, hogy nincs előirányozva tartalék tározótér létesítése, ahová üzemzavar vagy veszélyhelyzet esetén a folyamatosan érkező zagymennyiség átirányítható lenne, és hiányzik egy megfelelő köbtartalmú alvízi vésztározó is, arra az esetre, ha a gát meghibásodna.

A miniszter elmondta: pár óra múlva Nagyváradra utazik, ahol a magyar-román környezetvédelmi vegyes bizottság ülésén előadja a magyar kormány hivatalos álláspontját a hatástanulmányról, és felkéri a román felet, adják vissza azt a beruházónak hiánypótlásra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS