2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány felbonthatja az észak-erdélyi autópálya megépítésére kötött szerződést a Bechtellel

2006. október 05. 16:18, utolsó frissítés: 16:52

A munkálatok lassú üteme miatt a kormány megbüntetheti az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel vállalatot, a szankció egészen a megbízatási szerződés felbontásáig terjedhet – jelentette ki ma Marosvásárhelyen Radu Berceanu közlekedési miniszter.

A tárcavezető elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a kivitelezőnek nem sikerül teljesítenie a szerződés szerint vállalt munkaritmust. Hozzátette: azt követően, hogy a kormány a cég rendelkezésére bocsátotta a szerződés által előírt idei előleget, a Bechtelnek gyorsított ütemben kellett volna ismét újrakezdenie a munkálatokat.

Berceanu szerint a Bechtel a gyakori esőzésekre és a szakképesített munkaerőhiányra hivatkozva indokolja a késést. "Ha már ilyen sok pénzt fizetünk a Bechtelnek, akkor meg kell követeljük a szerződés feltételeinek szigorú betartását – tette hozzá Berceanu. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az általa vezetett minisztérium jelentős erőfeszítéseket tett egy 100 millió eurós kölcsön felvételéért, amiből az idei munkálatok költségeit fedezik.

Csakhogy a múlt héten kiderült – mondta a miniszter –, a cég nem tudta felhasználni a teljes pénzösszeget, ezért a kormánynak 45 ezer eurós illetéket kellett fizetnie a banknak az el nem költött összeg miatt. Berceanu szerint ez bizonyítja, hogy a Bechtel távolról sem dolgozik a korábban ígért ütemben. Ezért az első szakaszban büntetéseket helyezett kilátásba a vállalattal szemben, ha pedig a Bechtel ezután sem gyorsítja fel a munkálatokat, akkor számításba vehetik a szerződés felbontását is – fogalmazott Berceanu.

A Bechtel szóvivője, Bogdan Sgârcitu azonban közölte, hogy június 19. óta több mint 1200 embert alkalmaztak kevesebb mint egy hónap alatt, így 20 kilométeren teraszosítást végeztek, több mint egymillió köbméter földet ástak ki, jelenleg pedig kilenc hídnál dolgoznak. A szóvivő szerint meghosszabbított programmal két váltásban, szinte megállás nélkül dolgoznak. Elismerte, hogy munkaerőhiánnyal szembesültek, mert nehezen találnak szakképesített asztalosokat és betonozó munkásokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS