2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az MKB-é a Romexterra többségi részvénycsomagja

2006. október 06. 10:36, utolsó frissítés: 10:37

Az MKB Bank - két hónapig tartó részvénygyűjtés után - 55,36 százalékos részesedést vásárolt tegnap a Romexterra Bankban, a részvények ellenértékét a jövő héten fizetik ki az eladóknak. A tranzakció során pénzügyi tanácsadóként a Deloitte és az Enterprise Capital, jogi tanácsadóként pedig az RTPR (Radu Taracila Padurari Retevoescu S.C.A.) működött közre.

A hitelintézet sajtóközleménye hangsúlyozza: az MKB hosszú távú befektetésnek tekinti a többségi részvénypakett megszerzését, nem tervezi továbbértékesítését, sőt később megfontolás tárgyává teszi további részesedés vásárlását is. A vételárat a bank nem hozta nyilvánosságra. Az MKB annyit megerősített az MTI-nek, hogy részvényenként 6 lejt kínált. Ez kicsivel a névérték kétszerese fölött van.

A tranzakciót az MKB tőkeemeléssel és alárendelt kölcsöntőke bevonásával finanszírozza. A napokban már be is jelentette, hogy 120 millió euró összegben, 10 éves futamidővel alárendelt kölcsöntőkekötvényt hoz forgalomba Luxemburgban engedélyezett kötvényprogramja keretében.

Az MKB a tranzakcióval átveszi a Romexterra teljes stratégiai és operatív irányítását. Az új stratégiai tulajdonos számít a jelenlegi helyi vezetésre, munkájukat MKB-szakértők fogják segíteni. A napi irányítás, elsősorban az értékesítési tevékenység továbbra is a román ügyvezetés feladata lesz, mert az MKB szerint ebben a siker kulcsa a helyi piac ismerete.

A befektetés kiemelt kezelését az MKB-nál az is jelzi, hogy a Romexterra Bank igazgatóságába jelölt tisztségviselők a BayernLB vezetőségének, illetve MKB Bank igazgatóságának tagjai - áll az MKB közleményében.

A Romexterra Bank 2006 eddig eltelt időszakában lényegesen növelte üzleti aktivitását, a vállalatoknak és magánszemélyeknek nyújtott hitelállománya 45 százalékkal növekedett 2005. év végéhez képest, meghaladva a romániai bankszektor 31 százalékos bővülését. Az MKB Bank szerint a növekedés a stratégiai tulajdonos megjelenésével tovább gyorsulhat, így a Romexterra piaci részesedésének (jelenleg 0,8 százalék) jelentős felfutásával lehet számolni. Az MKB célja, hogy a Romexterra Bank 5,5-6 százalékos részesedést érjen el közép-, illetve hosszú távon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS