2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Most dönteni Verespatakról törvénytelenség lenne", állítja a környezetvédelmi államtitkár

2006. október 06. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Romániának okozhatják a legnagyobb károkat a verespataki aranybánya környezeti gondjai – jelentette ki pénteken Persányi Miklós magyar környezetvédelmi miniszter Nagyváradon, a román-magyar környezetvédelmi vegyes bizottság ülése után. Közölte: Budapest ígéretet kapott arra, hogy tiltakozását a projekt ellen figyelembe veszik, mikor a hatóságok a beruházás engedélyezéséről döntenek.

A Rosia Montana Gold Corporation-nak kötelessége megválaszolni az észrevételeket – mondta Persányi –, ezek a válaszok alkotják majd a környezeti hatástanulmány kiegészítő anyagát, amit a bukaresti környezetvédemi minisztérium eljuttat Budapestre is.

Persányi szerint Sulfina Barbu miniszter úgy fogalmazott: még messze nem dőlt el a terv sorsa, 50 százalék esély van arra, hogy elfogadják, és 50 százalék arra, hogy elutasítsák – a döntés a kiegészítő dokumentumtól is függ.

"Nagyon sok kérdésre komoly válaszokat kell adnia a beruházónak. Ha látjuk, hogy a válaszok nem megnyugtatóak, akkor nem adjuk meg az engedélyt. Ha már most döntenénk, törvénytelenséget követnénk el" – magyarázta az ülés után a bukaresti minisztérium helyzetét Korodi Attila államtitkár. A novemberi, budapesti román-magyar kormányülésen szerepel majd Verespatak kérdése, de a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítása is. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS