2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Premier: a lakossági hitelek értéke meghaladja a banki letétekét

2006. október 06. 17:06, utolsó frissítés: 17:06

Augusztus végére a lakosság által felvett hitelek összértéke meghaladta a pénzintézetéknél elhelyezett letétekét – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) által közölt adatokból. A kölcsönök értéke a nyolcadik hónap végére elérte a 9,6 milliárd eurót, míg a megtakarítások összértéke csupán 9 milliárd volt. Az elmúlt 16 év során pedig ez az első alkalom, amikor a romániai lakosság több kölcsönt igényelt, mint amennyit megtakarított. Tavaly augusztus végén például a letétek értéke 2,3 milliárd euróval haladta mega hitelekét.

„A statisztikák arra mutatnak rá, hogy fejlődőben van a román bankpiac. Azáltal pedig, hogy a lakosság a megtakarítottnál többet költ, nő a fogyasztás is” – értelmezte a számadatokat Marius Dan, a The Money Channel gazdasági és pénzügyi tévéadó munkatársa, aki szerint mindez a tavalyi kamatcsökkentéseknek tulajdonítható.

Egyébként valamennyi gazdasági szakértő szerint várható volt ez trend, mivel az elmúlt három év folyamán egyre nőtt a hitelek értéke, a megtakarításokat viszont a bankok elriasztották az alacsony kamatlábakkal. Mint kiderül, az elmúlt egy év folyamán a felvett hitelek összértéke 80 százalékkal nőtt, míg a letéteké csupán 15 százalékkal.

„Mindez azonban nem ad okot aggodalomra. Az év során nőni fog a referenciakamat, ami a letéti kamatok és a hitelek után fizetett kamatok emelkedéséhez vezet. Drágul a hitel, viszont a lakosságnak több oka lesz megtakarításait bankban tartani” – sommázott Marius Dan. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS