2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar-román kábítószer-ellenes együttműködés

2006. október 09. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

Átadják egymásnak és összehangolják a kábítószer-fogyasztás elleni hatékony fellépéseket a magyar és a román hatóságok, civil szervezetek - közölte a magyarországi Nemzeti Drogmegelőzési Intézet főigazgatója Nyíregyházán hétfőn. A két ország között egy évvel ezelőtt alakult ki együttműködés a kábítószer-forgalom visszaszorítására és a megelőzési programok kölcsönös átvételére - mondta Felvinczi Katalin annak a háromnapos fórumnak a megnyitó ünnepségén, amelyet a két állam érintett szakembereinek részvételével rendeznek a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Hangsúlyozta: Magyarország és Románia a korábbi tranzit-országbeli szerepből egyre inkább drogfogadó és -fogyasztó hellyé válik. A felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon például a fiatalabb korosztály tagjainak, a közép- és főiskolásoknak a harmada szembe került már a problémával, sőt a fele egyszer ki is próbálta kíváncsiságból a kábítószert, főként amfetamin származékot. A kimutatások szerint pedig Romániában még ennél is többen fogyasztottak már legalább egy alkalommal kábítószert.

A magyar rendőrség, a határőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség megfelelő módszereket alkalmaz a kábítószer határokon való átjuttatásának megakadályozására, amelyeket átad a román társszervezeteknek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS