2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A holokauszt romániai áldozatait idéző emlékmű alapkövét rakták le Bukarestben

2006. október 10. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

A holokauszt több mint 400 ezer romániai áldozatát idéző emlékmű alapkövét rakták le hétfőn, a holokauszt romániai emléknapján Bukarestben Traian Băsescu államfő jelenlétében. Băsescu beszédében felhívta a figyelmet: ez az emlékmű is a románoknak azt a szándékát jelzi, hogy fel akarják tárni igazi történelmüket. Kijelentette: soha nem szabad megismétlődniük azoknak a bűnöknek, amelyeket a román állam követett el a zsidók és a romák egykori diszkriminálásával.

Az államfő ezzel a megállapításával az 1940 és 1944 közötti időszakra utalt, amikor Románia a náci Németország szövetségese volt. Ez idő alatt több zsidóellenes pogromot hajtottak vére az országban, a legnagyobbat 1941-ben az ország északkeleti részén fekvő Iaşi-ban. Románia a német Wehrmacht által meghódított szovjet területeken is részt vett koncentrációs táborok felépítésében és működtetésében.

A hatóságok és a társadalom egyes részei hosszú időn át vitatták, hogy Romániában is volt holokauszt. Egy nemzetközi bizottság, amelynek elnöke a holokauszt-túlélő, Nobel-békedíjas Elie Wiesel volt, csak 2004 novemberében állapította meg, hogy Románia polgári és katonai hatóságait terheli a felelősség 280-380 ezer romániai és ukrajnai zsidó haláláért. Romániában így 2004-ben emlékeztek meg először a holokausztról. Azért október 9-ét jelölték ki, mert azon a napon kezdődött 1941-ben a zsidók tömeges deportálása az akkor Romániához tartozó Bukovinából. 1942 nyaráig összesen 120 000 zsidó deportáltak a "halálvonatokon", akik közül tízezrek pusztultak el útközben.

Pogromok és deportálások színhelye volt Bukarest, Iaşi, valamint Dél-Erdély, Besszarábia és Bukovina. A II. világháború előtt mintegy 800 000 zsidó élt Romániában. A holokauszt túlélőinek többsége később kivándorolt Izraelbe, így jelenleg csak mintegy 12 ezer tagot számlál a romániai zsidó közösség.

Az emlékmű elkészítésére a román kulturális minisztérium által kiírt pályázatot Peter Jacobi, Romániából származó németországi művész nyerte el. Elkészítésére nem tűztek ki határidőt. A németországi Pforzheimben élő művész hét méter magas, bejárható épületet tervez, amelyet fémgerendák közé szorított üveglapokkal fed le. Az üveglapokon beáramló fény és a fémgerendák vetette árnyék változatos alakzatokat rajzol majd a padlózat fekete gránitkövezetére. Az üvegszálból készülő falra felírják majd az összes romániai holokauszt-helyszín nevét. A művész Dávid-csillagot ábrázoló szobrot állít majd terve szerint az épület mellé. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS