2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barbu: már kétmillió román az EU-ban dolgozik, számuk nem fog lényegesen nőni

2006. október 11. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

Hozzávetőleg két millió román állampolgár dolgozik jelenleg az Európai Unió tagállamaiban, s a kormány arra számít, hogy az ország 2007-ben esedékes EU-csatlakozása után csak néhány százezren fognak kivándorolni munkavállalás céljából - jelentette ki Gheorghe Barbu munkaügyi miniszter. Mint elmondta, aki akart, az már elment külföldre dolgozni, számuk a jövőben nem fog jelentősen emelkedni.

A miniszter egyebek mellett utalt arra is, hogy Finnország és Észtország már jelezte: teljes mértékben megnyitja munkaerő piacát a román és bolgár állampolgárok előtt a csatlakozás után. Németországgal és Spanyolországgal már van egy megállapodás a munkavállalásra vonatkozóan, előkészületben van egy hasonló Olaszországgal.

A brit kormány korábban utalást tett arra, hogy a 2004-es EU-bővítés utáni gyakorlattal ellentétben nem fogja azonnal korlátozás nélkül beengedni a brit munkapiacra a román és a bolgár munkavállalókat a két ország uniós csatlakozása után. Szlovákia és Csehország még nem döntött arról, hogy megnyitja-e munkapiacát, és egyelőre a többi uniós tagország sem foglalt határozottan állást a kérdésben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS