2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jön a Tüdőbaj Reloaded

2006. október 12. 14:45, utolsó frissítés: 2006. október 13. 11:14

Az Európai Unió nem tesz eleget a tüdőbaj (TBC) terjedésének a megakadályozásárért – figyelmeztettek egészségügyi szervezetek. A helyzet azért súlyos, mert második vonalbeli gyógyszerek hibás alkalmazása rendkívül ellenálló, szinte gyógyíthatatlan TBC-fajta kialakulásához vezetett, mely terjedőben van.

Dél-Afrikában már 70 áldozatot követelt ez az újfajta betegség, és csak idő kérdése, hogy mikor jut el Európába. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint a második világháború óta nem volt akkora TBC-veszély Európában, mint most.

Mivel az EU határain, például Romániában, Ukrajnában, Törökországban, Oroszországban vagy akár Fehéroroszországban különösen sok a fertőző góc, ez a bővítéssel fokozottan veszélyezteti a tagállamokat, melyeknek a legkisebb dolguk is nagyobb annál, hogy a TBC terjedése ellen küzdjenek.

A TBC naponta közel ötezer ember halálát okozza; Európában évente 450 ezer ember lesz tüdőbajos, és csaknem 70 ezren lelik halálukat TBC-ben. A bajt növeli az AIDS terjedése - főként Oroszországban és Ukrajnában -, mivel a HIV-fertőzöttek sokkal fogékonyabbak a TBC-re, mint egészséges társaik, sőt, az immunrendszeri elégtelenségben szenvedők fő elhalálozási oka ez a baktérium.

A járványveszély elhárítása érdekében összefogást kezdeményezett a Nemzetközi Vöröskereszt a legfőbb európai egészségügyi szervezetekkel, így a WHO-val (Egészségügyi Világszervezet), az ECDC-vel (Európai Betegségmegelőzési és Gyógyítási Központ) és még húsz másik európai szervezettel - olvasható a Nemzetközi Vöröskereszt közleményében.

A tuberkulózis a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt, ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a bacilussal. A bacilussal fertőzöttek kb 90%-a tünetmentes, látens TBC-fertőzöttséggel él, 10% az esélye annak, hogy kifejlődik benne a betegség, amely, ha nem kezelik, 50%-os eséllyel vezet halálhoz. (bbc/realitatea/hotnews/mti/wikipedia)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS