2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötél általi halálra ítélték Muhammad Munafot

2006. október 14. 15:08, utolsó frissítés: 2006. október 16. 13:51

Mohammad Munafot kötél általi halálra ítélték Irakban – számol be mai lapszámában a Gardianul című napilap. A lap újságírója olyan meg nem nevezett forrásokat idéz, akik, elmondásuk szerint, jól tájékozottak mindenről, ami Bagdadban történik. Információik szerint Munafon kívül még négy, szintén a romániai újságírók elrablásában szerepet játszó személyt ítéltek halálra. A lap birtokában levő információk szerint a másik négy személyt még 2005. április 4-én tartóztatták le, miközben Munafot alig májusban.

A mai nap folyamán az Egyesült Államok nagykövetsége is megerősítette az információt, ám a bagdadi román nagykövetséget még mindig nem tájékoztatták.

A Mohammad Munaf kötél általi halálra ítéletére vonatkozó döntés azonban első fokú, s még meg lehet fellebbezni. Ügyvédei egyébként a Gardianulnak megerősítették a halálos ítélet hírét, ám ügyfelük ártatlansága mellett teszik le a garast. „A vádakat vissza fogják vonni, mivel nincsenek bizonyítékok. Románia nem követte az eseményeket. Az ítélet kimondásakor csupán két amerikai katona volt jelen. Egyikük azt állította, hogy a román nagykövetség nevében érkezett. Munafot kereste. Másikuk Munaf halálra ítélését kérte a bírótól. A bíró eleinte nem egyezett bele. Majd négyszemközt tárgyalt a két katonával, az asszisztenssel, Munaffal és a többi vádlottal. Elhagyták a tárgyalótermet, mintegy 15 percre. Visszatértek. Munafot és a többi vádlottat halálra ítélték” – számolt be Jonathan Hafetz, Munaf egyik ügyvédje.

Marie Jean Ion, az egyik elrabolt romániai újságíró nem hiszi, hogy az információ hiteles lenne, Ovidiu Ohanesian viszont nem tartja kizártnak, hogy amerikai színlelésről lenne szó. „Szerintem a román hatóságok a vétkesek ezért a helyzetért. Ők a hibásak mindenért, ami történik, és ami történni fog Munaffal, Hayssammal és az egész iraki dossziéval. Ők adták át román földön (Románia bagdadi nagykövetségén – szerk. megj.) Munafot a CIA tisztjeinek, ki tudja, kinek az utasítására. Szerintem aberráns azelőtt halálra ítélni, hogy megtudnánk az ő verzióját rablásunkkal kapcsolatban” – fejtette ki a Realitatea Tv hírcsatornának Ohanesian. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS