2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Január 1-től csak vízummal utazhatnak Romániába a Moldovai Köztársaság állampolgárai

2006. október 21. 14:11, utolsó frissítés: 14:13

Január elsejétől csak vízummal utazhatnak be Romániába a Moldovai Köztársaság állampolgárai, ezt rögzíti a megállapodás, amelyet a két ország külügyminisztere pénteken írt alá Bukarestben. A Moldovai Köztársaság és Románia közötti vízumegyezményt Mihai Răzvan Ungureanu román és Andrei Stratan moldovai külügyminiszter látta el kézjegyével.

Ungureanu elmondta: az egyezmény tartalmaz minden olyan kedvezményt, amelyet az európai joggyakorlat engedélyez tagállamainak. Így a moldovaiaknak a román-moldáv határ átlépésekor nem kell illetékeket fizetniük, a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők pedig vízummentesen utazhatnak be Romániába.

Emellett az egyezmény olyan beutazási engedély igénylését is lehetővé teszi, amely többszöri határátlépésre jogosítja fel tulajdonosát. A könnyítések sorába tartozik az is, hogy Románia vízumigénylési illetéket sem kér a moldovai állampolgároktól.Stratan emlékeztetett: a moldovai parlament elfogadta azt a határozatot, amely 2007 január elsejétől eltörli az uniós állampolgárok vízumkötelezettségét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS