2019. aug. 22. csütörtökMenyhért
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Premier: hazai többlet a román-magyar kereskedelmi mérlegben

2006. október 26. 16:39, utolsó frissítés: 16:39

Folyamatosan emelkedett román-magyar áruforgalom 2006 első nyolc hónapjában, értéke meghaladta az 1,6 milliárd eurót. A romániai kivitel 45 százalékkal emelkedett. A statisztikák szerint első alkalommal pozitív a román fél javára a két ország kereskedelmi mérlege: hazai oldalon 44 millió euró a többlet.

A statisztikák szerint augusztus 31-én Romániában 6159 román-magyar vegyesvállalatot tartottak nyilván, 336 millió euró befektetett tőkével. Magyarország a külföldi befektetők toplistáján a tizenharmadik helyet foglalja el – a legfontosabb területek: kereskedelem, ipar, szolgáltatások.

Mindez a román-magyar gazdasági kormányközi vegyesbizottság bukaresti ülésén derült ki, melyet a két gazdasági miniszter, Codrut Sereş és Kóka János vezetett, akik a tárgyalások után együttműködési megállapodást írtak alá. A vegyesbizottság ülésén az ipar, energia, szállítás, építkezés valamint a kis-és középvállalkozások szakértői is részt vettek. A két minisz

Az elmúlt év végén a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom összvolumene kétmilliárd euró volt, ami 28 százalékos növekedésnek számít 2004-hez viszonyítva. 2005-ben a romániai kivitel 922,6 millió euró, a magyarországi behozatal 1077,3 millió euró volt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS