2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hârdău: tilos a románt idegen nyelvként tanulni

2006. október 27. 11:51, utolsó frissítés: 11:55

Személyes véleménye szerint nem szükséges állami magyar nyelvű egyetemet alapítani, derült ki azon az értekezleten, melyet Mihail Hârdău oktatási miniszter Sepsiszentgyörgyön tartott az egész országból összehívott megyei tanfelülegyelőknek.

"Tulajdonképpen magyar nyelvű egyetemek működnek Marosvásárhelyen és Kolozsváron, a multikulturális egyetemek keretében, a mi oktatási rendszerünknek nincs szüksége etnikai alapú szétválasztásra" – érvelt a miniszter. Hârdău hozzátette: a magyar egyetem alapítása amúgy sem az oktatási tárca kompetenciája, mert az ügy szigorúan csak törvényhozási kérdés.

Az értekezleten Mihail Hârdău határozottan visszautasította azt a javaslatot, hogy a magyar tannyelvű iskolák diákjai idegen nyelvként tanulják a románt. A miniszter szerint "minden diáknak a lehető legjobban meg kell tanulnia románul, mert ez az ő országuk nyelve és tisztelniük kell".

A románnyelv-oktatási reformjavaslatot székelyföldi szülői szervezetek mellett több nyelvész és számos, magyar tannyelvű iskolákban dolgozó romántanár támogatja azért, mert az idegennyelv-oktatás nemzetközi eredményeit felhasználva, intelligens tantervek és tankönyvek alapján sokkal hatékonyabban lehetne románt tanítani a magyar diákoknak is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS