2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: új vizsgálatot muszáj elvégeztetnie az RMCG-nek

2006. október 27. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

Román és magyar civil szervezetek nyomására a gyulafehérvári környezetvédelmi hatóság arra kötelezi a beruházó kanadai céget, végezze el a bányaterület területrendezési terve stratégiai környezeti vizsgálatát is. Ezzel lényegileg változik meg az aranybánya engedélyezési folyamata.

A most kért vizsgálatot eddig elkerülte a Gabriel Resources, illetve romániai cége, az RMGC. A folyamatba a beruházónak be kell vonnia az érintett országokat is, ez újabb lakossági fórumokat is jelenthet. A területrendezési engedélyek visszavonása és az új vizsgálat legkevesebb egy évvel halaszthatja a bánya engedélyezését, és jelentős pluszpénzébe kerül a cégnek.

"Gyakorlatilag nincs remény a projekt engedélyezésére Románia uniós csatlakozása előtt" – közölte a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) és a Védegylet.

A stratégiai környezeti vizsgálat legalább ugyanolyan hosszú és bonyolult, mint az aranybánya 2004 decemberében elindított hatásvizsgálati eljárása. Amíg az RMGC el nem végzi az előírt a vizsgálatot, nem kaphatja meg a környezeti engedélyt a kitermeléshez sem.

Szeptember 20-án a hazai környezetvédelmi hatóságok úgy döntöttek: jóváhagyják az RMGC kérelmére Verespatak területrendezési terveit anélkül, hogy a cég elvégezte volna az ilyenkor európai jogszabályok által előírt stratégiai környezeti vizsgálatot (Strategic Environmental Assessment, SEA) .

A SEA irányelv Romániában 2004. decembere óta érvényben van, így a hatóságok korábbi döntése sérti ezt a direktívát. Erre alapozva követelte 17 hazai civil szervezethez csatlakozva a magyar Greenpeace, a MTSZ ésa Védegylet a román, a magyar és európai uniós hatóságoktól, hogy vonják vissza az uniós jogszabályba ütköző döntést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS