2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre több külföldi bank hitelez román állampolgárokat

2006. október 30. 11:55, utolsó frissítés: 11:56

Egy ötvenezer eurós, húsz éves futamidejű, külfödi bank által folyósított hitel havi költsége legtöbb 166 euró, míg egy hasonló feltételekkel itthon felvett összeg havi 400 eurójába kerül a kedvezményezettnek, ha romániai bankkal állapodik meg. A párizsi Credit Municipal például a kért iratok elküldése után mail-ben értesíti romániai ügyfelét, hogy miként juthat a hitel birtokába – informál a Gândul napilap.

A nyugati nagybankok a nyitással a Romániában élők egyre növekvő fogyasztási kedvét igyekeznek kielégíteni. Előny, hogy jelenleg a hazai bankok ügyfélminősítő szolgáltatója (BC) nem adhat ki külföldre adatokat, így nem romániai bankok nem szerezhetnek információt arról, ha valaki itthon rossz adósnak bizonyult. A BC várhatóan a csatlakozás után köt információcsere-egyezményt hasonló külföldi irodákkal.

A Nemzeti Banknak (BNR) nincs semmilyen statisztikája arról, hány román állampolgár vett fel külföldön hitelt – mióta a hazai tőkepiacot liberalizálták, a BNR-hez nem is futnak be ilyen adatok, noha a jegybanknak van információja arról, hogy működnek ezek az ügyletek.

A külföldi hitelfelvétel előnye, hogy a három-négyszázaléknyi kamat ötször alacsonyabb, mint a Romániában alkalmazott mérték. Fogyasztási hitelre általában a nyugati bankok sem kérnek más igazoló iratokat, mint a hazaiak: ilyen például a tulajdoni lap, a bankszámlakivonatok, telefonszámlák, jövedelmi igazolások.

További előny, hogy a nyugati nagybankok előre értesítik ügyfeleiket az esetleges szerződésmódosításról – az itteniekkel ellentétben. A hitelösszeg egy hazai partnerbanknál nyitott számlára, vagy egyenesen az ügyfél bankkártyájára érkezik. A törlesztést elektronikus vagy hagyományos átutalással lehet végezni.

Az ügylet hátránya, hogy az összes iratot hivatalos fordításban kell a bank által megadott címre postázni, és ha személyes ügyintézésre van szükség, további pluszköltséget jelent. Akinek nem olyan sürgős a kis kamatok igénybevétele, kivárhatja, míg három-négy évben belül Romániában is csökkennek a kamatlábak. (gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS