2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Greenpeace: túl kockázatos a cernavodai atomerőmű bővítése

2006. október 30. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

Azt követeli a Greenpeace a romániai szakhatóságoktól, állítsák le a cernavodai atomerőmű bővítését, mert a két új reaktorral kiépített erőmű túlságosan nagy kockázatot jelent, ha nagyobb üzemzavar keletkezik, vagy terrortámadás éri. A második reaktort 2007 elején szándékoznak felavatni Cernavodán, és a harmadik és a negyedik blokk felépítésére már kötelező érvényű pályázatot írt ki a szakhatóság, melyen idén év végén hirdetnek nyertest.

A Greenpeace arra hivatkozik, hogy egy esetleges cernavodai baleset ugyanúgy kockázatos, mintha az a bulgáriai Belene-ben vagy az EU átlal is kifogásolt kozloduji erőműben következne be. "Az atomenergia a legrosszabb lehetőség Románia energiaszükségletének fedezésére", állítja Jan Haverkamp, a Greenpeace által idézett egyik szakértő.

A cernavodai erőművet ötblokkosra tervezték 30 évvel ezelőtt, a kanadai nehézvizes reaktortípus, a CANDU licence alapján. Hogy a kommunista rezsim ezt a típust választotta, abban egyrészt szerepet játszott az, hogy nem akartak szovjet tervezésű reaktort, másrészt az, hogy a CANDU nem igényel drága dúsított urániumot fűtőanyagként.

Az építkezést 1990-ben szigetelési hibák és a már beszerelt berendezések meghibásodása miatt leállították, így az első reaktor 1996-ban kezdte meg működését. A cernavodai erőmű az ország áramszükségletének 10%-át fedezi. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS