2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sepsiszentgyörgy társulhat a Szövetség Székelyföldért Egyesülethez

2006. október 31. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

14 támogató, két ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el tegnapi rendkívüli ülésén társulását a Szövetség Székelyföldért Egyesülethez a sepsiszentgyörgyi képviselőtestület – számol be mai lapszámában az Új magyar szó. A tegnapi határozat szerint az egyesület jogi személyiséggel rendelkezik majd, és a régió gazdasági, szociális, kulturális fejlődését célozza. A határozat felhatalmazza Albert Álmost, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy a megyeszékhely és a helyi tanács nevében vegyen részt az egyesület statútuma kidolgozásában.

A polgármester a társulás szükségességéről beszélve elmondta, ennek haszonélvezője nemcsak Sepsiszentgyörgy lakossága lesz, hanem a város érdekszférájába tartozó települések is. Albert a gyenge fejlettségű településeket megillető és a gazdaságilag erősebb helységektől származó támogatással, szolidaritással érvelt. Hozzátette, hogy indokolja a gazdaságfejlesztést célzó egyesületi társulást a rendszerváltás előtt a megyében létesített, de a várakozásokkal ellentétben fellendülést nem hozó ipar. Ezzel magyarázta Háromszék gazdasági elmaradottságát, szemben az ország más vidékeivel.

Ioan Solomon független, exliberális képviselőtestületi tag érvelésére válaszolva Albert elmagyarázta, hogy a feltételezésekkel ellentétben az egyesületnek nem célja a területi autonómia. Az ülés során egy Barcaságért Közösségközi Fejlesztési Egyesület létrehozását célzó és Sepsiszentgyörgy társulását kezdeményező határozattervezetet ismertetett Ottó Millik független, ex-liberális tanácsos, Solomon, valamint Rodica Pârvan szociáldemokrata társainak támogatásával. A kezdeményezők szerint Brassó megye amúgy is terjeszkedik Kovászna megye irányába, s Albert Álmos és Gheorghe Scripcaru polgármesterek lehetséges megegyezésének köszönhetően a jövőben együtt pályázhatnának meg uniós fejlesztési pénzeket. Négy támogató szavazat mellett a tervezetet visszautasította a testület. (úmsz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS