2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadták a képviselők a „csonkított” ANI-törvényt

2006. október 31. 15:10, utolsó frissítés: 15:11

251 igen, 5 nem szavazattal és egyetlen tartózkodással elfogadta ma a képviselőház plénuma a Vagyonellenőrzési Ügynökség (ANI) létrehozásáról szóló törvényt. Az alsóházi honatyák azonban a jogszabálytervezet azon változatát szavazták meg, amely a parlamenti bizottságokból Monica Macovei igazságügyi tárcavezető szerint „megcsonkítva” került ki.

Mint ismeretes, Macovei a napokban már a törvény visszavonását fontolgatta, ám ezt a megoldást az ellenzéki politikusok és a koalíciós pártok egyaránt ellenezték.

A képviselők által megszavazott módosítások értelmében tehát az ANI feladatköre csupán a tisztségviselők által benyújtott vagyonnyilatkozatok ellenőrzése marad, és nem pedig az ügynökség tagjai fogják megvizsgálni a vagyonokat. Ha rendellenességeket, összeférhetetlenséget találnak valamely tisztségviselő vagyonnyilatkozatában, akkor is csupán annyit tehetnek, hogy értesítik az illetékes szerveket. Azokat, akik hamis vagyonnyilatkozatot nyújtottak be a büntető törvényköny előírásai szerint fogják büntetni, mivel a módosítások során kikerült az az előírás is, miszerint el lehetett volna kobozni a nem indokoltan szerzett vagyont.

Ugyanakkor a napokban kieszközölt változtatások révén nem lesz összeférhetetlen az ügyvédi karrier a parlamenti képviselői vagy szenátori státussal.(realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS