2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Távoznak a csatlakozás után a bérmunkában dolgoztató textilipari cégek?

2006. november 02. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

A hazai textilipar lesz a csatlakozás egyik nagy vesztese, mert az EU-csatlakozással várható béremelkedés miatt a textiliparban bérmunkában dolgoztató cégek távozhatnak az országból. Szakértők szerint amint a bérek elérik a havi 200 eurót a jelenlegi 100-150 eurós szintről, a mintegy 3500 textilipari cég harmada valószínűleg áthelyezi telephelyét. A bérmunkarendszerben tevékenykedő cégek költségeinek ma körülbelül 70-75 százaléka a bérekhez köthető, nyereségük átlagosan 7-15 százalék.

Tavaly Románia 2,7 milliárd euró értékben exportált készruhákat: ezzel az uniós térség legnagyobb exportőre, világszinten csak Kína és Hongkong (10,9 milliárd euró), illetve Törökország (3,1 milliárd euró) előzi meg. Részesedése az uniós piacból kilenc százalék – értékel a Világgazdaság.

A térségben Románián kívül alig 1500 textilipari vállalat működik, és várhatóan négy-öt éven belül az országban megmaradó cégek száma sem éri majd el a 2500-at. A helyzet romlását jelzi az a tény is, hogy míg Kína 2004-hez képest 2,7 milliárd euróval növelte eladásait, Törökország 200 millió euróval, addig Románia 100 millió eurós csökkenéssel volt kénytelen szembenézni.

A cégek várhatóan elsősorban Moldova Köztársaságban és Ukrajnában telepednek meg. Ennek következményeként Románia a legnagyobb európai textilipari kellékimportőri pozícióját is elveszti. A német Avanz MC textilipari tanácsadó cég romániai kirendeltsége által végzett felmérés szerint a cégek 65 százaléka növelné termelését; 44 százalékuk – tekintettel a növekvő vásárlóerőre – a romániai piacon kívánja pozícióit erősíteni. (világgazdaság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS