2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Kétszínűséggel" vádolja Verespatak miatt a zöldeket egy vitatott dokumentumfilm

2006. november 02. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

A Financial Times egyik volt újságírója Michael Moore, a Fahrenheit 9/11 stílusában készített dokumentumfilmet, melyben "kétszínűséggel" vádolja a zöld szervezeteket, többek között amiatt, mert ellenzik a verespataki aranykitermelést. Phelim McAleer, a Mine Your Own Business rendezője azt nyilatkozta, ugyan a filmet a kitermelésben érdekelt kanadai Gabriel Resources finanszírozta, de a cég képviselői "nem szóltak bele a szerkesztésbe és a vágásba".

Idézet a film szövegkönyvéből: "Egy veszélyes erő semmisíti meg a földkerekség legszegényebb embereinek álmait. Egy befolyásos és erős csoportosulás mondja meg a szegényeknek, mit dolgozzanak, hogyan éljenek és néha azt is, hogyan gondolkozzanak (...) A környezetvédő szervezetek megszállták a szegénységben élő falvakat. Sok esetben egy falunak egy új bánya a legnagyobb reménysége, mely munkaalkalmakat teremt és bátorítja a fejlődést."

A film további vádja az, hogy az zöld szervezetek "fékezik a világ fejlődését". A művet november elsején mutatták be Londonban, de rendezője tervei szerint romániai mozikban is műsorra tűzik decembertől. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS