2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tömegesen lakoltatják ki a romákat Tulceán

2006. november 03. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

Huszonöt roma családot költöztettek ki otthonaikból a hatóságok Tulceán, mert így döntött annak az épületnek a tulajdonosa, ahol hét évig éltek. A kitelepítettek közül a helyi tanács nyolcvan embert a kikötőváros határától négy kilométerre lévő ipari kikötő konténereiben szállásolt el. A tulceai városi tanácsnak nincs elég szociális lakása, ennek ellenére a következő hetekben újabb családok kilakoltatását tervezi.

A budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központ (ERRC) és a romániai Helsinki Bizottság levélben sürgette Popescu Tăriceanu miniszterelnököt, vessenek véget a romákat sújtó erőszakos kilakoltatásoknak.

Az ERRC szerint a kikötőben lakó családok embertelen körülmények között élnek: a hajókon érkező bauxit miatt a levegőben állandóan fullasztó vöröses por kavarog, a helyszín messze van a közösségi szolgáltatásoktól, a konténerekben nincs áram, melegvíz és az ivóvíz is csak korlátozott mennyiségben érhető el. A rossz körülmények miatt sokan inkább az utcán keresnek menedéket: néhány család volt házuk környékén sátrakban tölti az egyre hidegebb éjszakákat. (uno/fn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS