2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még mindig lakókonténerekben élnek a moldvai árvízkárosultak

2006. november 06. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Több mint 500 házat öntött el a Szeret folyó Cosmestiu de Galaţi-on 2005 nyarán: az árvízkárosultak közül 11 család még mindig lakókonténerekben él, mert elmondásuk szerint a polgármesteri hivatal úgy osztotta el a segélyként kapott építőanyagot, hogy csak a fele házra jutott. Most a konténerekben villany sincs, mert az áramszolgáltató mindenik családon 13-20 millió lejes számlát akar behajtani.

A károsultak elmondása szerint azért nem takarékoskodtak az árammal, mert a polgármesteri hivatal azt közölte, a számla felét a hivatal, másik felét a kormány állja. Mivel a Vöröskereszttől kapott konténerekre az idei, dunamenti árvíz károsultjainak is szüksége van, néhány család gyakorlatilag a szabad ég alatt, a félig kész házban lakik, a nulla fok körüli hőmérséklet ellenére.

A már elkészült házak egy részével is gond van: a károsultak elmondása szerint a Caritas által emelt faházak rendben vannak, de az Orange segélyként olyan épületeket emelt, melyekben nincs kályha. A helybeli polgármester viszont azzal vág vissza, hogy a károsultak csak várták a segítséget, és csak az idén nyáron fogtak neki az építkezésnek. További probléma, hogy az új házak a régiek helyére épülnek, mert a hatóságok nem nyilvánították ártérnek a környéket. (gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS