2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb 11 politikusról állítja Liviu Turcu, hogy együttműködtek a Securitatéval

2006. november 06. 15:20, utolsó frissítés: 15:24

Tizenegy aktív politikus nevét tartalmazó újabb "szekuslistával" lepte meg a közvéleményt ma a Jurnalul Naţional napilap hasábjain Liviu Turcu, a kommunista hírszerzés Amerikában élő egykori osztályvezetője, aki nemrég ugyanilyen módszerrel érte el Varujan Vosganian liberális politikus európai biztosi jelöltségtől való visszalépését.

A kommunista külügyi hírszerzés egyik osztályának volt vezetője még a diktatúra bukásának küszöbén menekült az Egyesült Államokba. Listáján két volt miniszterelnök is szerepel, nevezetesen a szociáldemokrata Adrian Năstase és a parasztpárti Radu Vasile. A megnevezettek között van a liberális Teodor Meleşcanu volt külügyminiszter, Ioan Mircea Paşcu volt védelmi miniszter, jelenleg szociáldemokrata képviselő, Mircea Cosea liberális képviselő, Alin Teodorescu, illetve Viorel Hrebenciuc PSD-képviselő, Şerban Mihăilescu, valamint Ilie Sârbu szociáldemokrata szenátorok. Továbbá Eugen Dijmărescu román nemzeti banki kormányzóhelyettest és Gelu Voican Voiculescu, a Petre Roman kormány miniszterelnök-helyettesét – aki jelenleg az OADO, az emberi jogok védelmével foglalkozó romániai szervezet biztosa – találjuk a listán.

Turcu írásában egyébként "melegen ajánlotta" ezeket az embereket a Securitate Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) figyelmébe, s tette ezt a politikai elit "erkölcsi megtisztításának" a nevében. Még bizonyos dokumentumokat is megjelölt az átvilágító bizottság számára, ha esetleg nem tudná, hol keresse a megvádolt politikusok múltját rejtő forrásokat. (jurnalul naţional, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS