2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániaiak csupán 7%-a fizet jelenleg valamely magánnyugdíjalapba

2006. november 06. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Bár Kelet-Európában a lakosság nagy része nem túlságosan derűlátó az állami nyugdíjjal kapcsolatban, a térség lakosságának csak mintegy 20 százaléka igyekszik magáról gondoskodni a BA-CA új felmérése szerint. Az átlagnál azonban jóval rosszabb a romániai helyzet: itt a felnőtt lakosság csupán 7 százaléka fektet a munka utáni évek anyagi biztonságába.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott térségbeli országokra szűkítve a vizsgálatot az öngondoskodók aránya egyharmad körül van: Csehországban 36 százalék, Szlovéniában 34 százalék, Szlovákiában 32 százalék, Magyarországon 31 százalék az arányuk. Lengyelországban még ennél is sokkal kevesebb, csupán 8 százalék tesz félre intézményes formában a munka utáni évekre.

Eközben Bulgáriában 10 százalék, míg Bosznia-Hercegovinában 7 százalék, Szerbiában 5 százalék takarékoskodik a nyugdíjas évekre. A térségben kivétel Horvátország, ahol a régió átlagát jóval meghaladó, 21 százalékos az öngondoskodók aránya.

Korcsoport szerinti megoszlásban: a 29 év alattiak többsége, mintegy 70 százaléka egyáltalán nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, a leginkább a 30-39 éves korosztály tesz félre nyugdíj-kiegészítésre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS