2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: örülnek az EP szocialistái, hogy stratégiai környezetvizsgálatot kell készítenie az RMGC-nek

2006. november 08. 17:51, utolsó frissítés: 18:09

Örömömre szolgál, hogy a zöld szervezetekkel, a magyar hatóságokkal és képviselőtársaimmal vívott harcunk sikerrel kecsegtet - szögezte le Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő szerdán Brüsszelben, örvendetesnek tartva a gyulafehérvári környezetvédelmi hatóság azon döntését, amely az uniós és a román jogszabályoknak megfelelően stratégiai környezeti vizsgálat elkészítését írja elő a verespataki aranybánya beruházó számára. Ez óvatos becslések szerint legalább egy éves további eljárást jelent, vagyis ennyivel biztosan elhúzódik az engedély esetleges kiadása - emlékeztet a képviselő közleménye.

A gyulafehérvári környezetvédelmi hatóság most azt a döntést bírálta felül, mely a román és uniós jogszabályokkal ellentétesen, stratégiai környezeti vizsgálat nélkül engedélyezte volna Verespatak úgynevezett "területrendezését". Verespatak a mostani döntéssel minimum egy esztendő haladékot kapott.

Hegyi Gyula bízik abban, hogy ha a román és nemzetközi civil szervezetek, az EU képviselői és döntéshozói, valamint a magyar kormány összehangolják fellépésüket, akkor meg lehet akadályozni a bánya megnyitását. A képviselő a Greenpeace környezetvédelmi szervezettel és a román környezetvédőkkel együtt tovább folytatja a beruházás elleni küzdelmét - derül ki a közleményből. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS