2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Rompetrol befektetőt keres részvényei 10-25 százalékára

2006. november 21. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Az olajfinomítási, -kitermelési és -értékesítési tevékenységet folytató Rompetrol Group befektető felhajtásával bízta meg a Morgan Stanley pénzintézetet a Hollandiában bejegyzett The Rompetrol Group (TRG) BV vállalat 10-25 százalékos részvénypakettjének értékesítéséhez feltőkésítési, illetve az elkövetkező 3-5 évre tervezett egymilliárd dolláros (800 millió euró) beruházásai finanszírozásának céljából.

A részvényeladásból 150-500 millió euró bevétel származhat a Rompetrol 1,4-1,5 milliárd eurós becsült tőkeértéke alapján. A Rompetrol az idén ötmilliárd eurós forgalomra számít 13 országban folytatott tevékenysége után.

A Rompetrol két évvel ezelőtt a JP Morgan pénzintézetet bízta meg kötvénykibocsátás főszervezésével. A Fitch az idén november 20-án erősítette meg a TRG "B-" stabil kilátással ellátott adósbesorolását.

A romániai Rompetrol társaság anyavállalata, a TRG teljes egészében a svájci bejegyzésű Rompetrol Holding tulajdonában van, amely viszont 80 százalékban Dinu Patriciu és 20 százalékban az amerikai Phil Stephenson tulajdona.

A romániai hatóságok által Patriciu és más Rompetrol Group vezetők ellen tőzsdei manipuláció, csalás és adóelkerülés, valamint más vádak alapján indított bírósági eljárás elzárta a banki finanszírozás csapjait, ami miatt a vállalat alternatív forgóeszköz források biztosítására kényszerült.

A francia Dyneff tavalyi megvásárlása után a Rompetrol Group hatalmas forgalom növekedést ért el. Romániában folytatott tevékenysége mintegy 30 százalékát adja a csoport forgalmának. A Rompetrol legnagyobb érdekeltsége, a Petromidia részvényét jegyzik a bukaresti tőzsdén 504,3 millió euró piaci tőkeértékkel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS