2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs "vevőfavorit" a CEC-ért folyó versenyben

2006. november 27. 18:42, utolsó frissítés: 18:42

A kormánynak nincs favoritja a CEC többségi részéért folyó versenyben, amely már csak a görög Ethniki Trapeza és a magyar OTP Bank Nyrt. között zajlik – közölte Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter a hétvégén, aki reméli, a feljavított ajánlatok közül a kedvezőbb elég magas lesz ahhoz, hogy a komány egyáltalán elfogadja.

A tárcavezető közölte: a CEC többségi eladásának pályázatát az év végéig szeretnék lezárni. Ezért valószínűleg még november végéig a két vetélytársat a privatizációs bizottság újabb, feljavított ajánlat megtételére kéri fel. Közölte azt is, a két pályázó banknak a privatizátori felkéréstől számítva nyolc napon belül kell feljavított pénzügyi ajánlatát átadnia. A CEC 69,9 százalékáról szóló privatizációs szerződést a kormánynak kell majd jóváhagynia.

A részvények további 5 százalékát a CEC mai és egykori dolgozói részére adnák el, a még fennmaradó részvénycsomag a tőzsdére kerülne. A kormány korábban úgy döntött, hogy a CEC jövőbeni felvásárlója nem egyesítheti a CEC-et saját romániai leánybankjával. A Mediafax hírügynökség kormányforrásokra hivatkozó akkori jelentése szerint a kabinet megtartaná a CEC 25 százalékát.

Az OTP romániai leánybankja, az OTP Bank Romania 16. a román bankpiacon, egyelőre 1,3 százalékos részesedéssel, a görög bank a román piac 2,1 százalékát mondhatja magáénak leánycége, a Banca Românească révén. A CEC, vagyonát tekintve, Románia ötödik pénzintézete, és az utolsó privatizálásra váró állami nagybank. (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS