2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csehország megnyitja munkaerőpiacát a román és a bolgár állampolgárok előtt

2006. december 01. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Csehország megnyitja munkaerőpiacát a román és a bolgár állampolgárok előtt - döntötte el csütörtökön éjjel a cseh kormány. Románia és Bulgária január 1-jétől válik az Európai Unió tagjává. Prága mindazonáltal fenntartja magának a jogot arra, hogy a cseh munkaerőpiac veszélyeztetése esetén korlátozó intézkedéseket hozzon - mondta újságíróknak Mirek Topolánek miniszterelnök.

A kormányfő szakértői elemzések eredményére hivatkozva kifejtette, hogy a románok és a bolgárok munkavállalása nem fog problémákat okozni a Cseh Köztársaság számára. „Ha nem akarjuk, hogy minket korlátozzanak, akkor mi sem tehetjük meg ezt másokkal, tehát Romániával és Bulgáriával szemben" - szögezte le Topolánek. Megerősítette, hogy Csehország egyértelműen elkötelezett a szabad munkavállalás mellett az egész Európai Unió területén.

„Nem lehet vizet prédikálni, és közben bort inni" - hangsúlyozta a sajtóértekezleten Petr Necas munkaügyi és népjóléti miniszter. Necas úgy véli: ha Csehország megtiltaná a románok és a bolgárok munkavállalását, akkor "elveszítené a hitelét". A kormányfő szerint a cseh törvények viszont lehetőséget adnak arra, hogy problémák esetén Prága korlátozhassa a külföldi európai uniós állampolgárok munkavállalását Csehországban.

„Ezt a törvényt most a románokra és a bolgárokra is kiterjesztjük" - jelentette ki Topolánek. Megjegyezte: Prágának hasonló lehetősége van a balti államok, Szlovákia és Magyarország Csehországban dolgozó állampolgáraival szemben is.

Szakértők szerint azonban várhatóan nem kell alkalmazni ezt a törvényt. "Csehországban munkaerőhiány van szinte az összes iparágban. A nagy cégek már most Szlovákiában és Lengyelországban toboroznak munkaerőt" - mondta újságíróknak Petr Dufek, a CSOB bank elemzője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS