2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hiller István levélben fordult Mihail Hărdăuhoz a BBTE ügyében

2006. december 06. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Hiller István magyarországi oktatási miniszter levélben fordult Mihail Hărdău oktatási és kutatási miniszterhez a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen történtekkel kapcsolatban azt kérve tőle, hogy vesse latba tekintélyét a helyzet rendezéséhez. Hiller a levélben azzal a kéréssel fordult Hărdăuhoz, hogy személyes befolyását és tekintélyét latba vetve járuljon hozzá a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzet rendezéséhez, az egyetem vezetésének a többnyelvű feliratokat érintő korábbi döntéseinek érvényesítéséhez, valamint az elbocsátott oktatókkal kapcsolatos határozat felülvizsgálatához.

A magyar miniszter emlékeztette román partnerét arra, hogy a Babeş-Bolyai egyetemen a többször is kormányprogramokba foglalt törekvések ellenére sem alakult ki a magyar oktatási vonal autonómiája, továbbra sincsenek magyar nyelvű feliratok és a rektorok arcképcsarnokában a magyar rektorok emlékplakettjei továbbra sem kapnak helyet.

A magyarországi oktatási tárca vezetője a levélben kifejtette véleményét arról is, hogy Románia egyik vezető és méltán elismert színvonalú felsőoktatási intézményéhez méltatlan helyzet alakult ki annak következtében, hogy az egyetem szenátusában meghozott határozatok ellenére halogatták a magyar nyelvű feliratok kihelyezését, majd a magyar oktatókat kizárták az egyetemről. A történtek tükrében kétségessé válhat több eddigi, széles körben üdvözölt kisebbségpolitikai eredmény is.

Hiller István megállapította, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban őszinte meggyőződéssel támogatta Románia európai integrációs törekvését, és a két ország kormánya közötti kétoldalú kapcsolatokban is a kölcsönös bizalom és véleménycsere jegyében közelítették meg a felmerülő kérdéseket. Mindezen törekvések jelentős mértékben hozzájárultak a két nép további közeledéséhez, a két ország példaértékű együttműködését elősegítő légkör kialakulásához.

A magyar oktatási és kulturális miniszter megítélése szerint oktatáspolitikai szempontból az erőfeszítéseket a felsőoktatás reformjára, az egyetemek bolognai folyamatba való bekapcsolására kellene fordítani. Éppen ezért Hiller István nehezményezte, hogy a nemzeti kisebbségek iránti tolerancia, illetve a Babes-Bolyai Tudományegyetemen meghirdetett multikulturalizmus szellemében megoldható kérdések miért válhatnak feszültségekkel terhes problémává az EU-csatlakozás előtt álló Románia egyik felsőoktatási intézményében - írta a magyar miniszter levelében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS