2019. aug. 22. csütörtökMenyhért
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre 96 önkormányzat csatlakozott Szövetség a Székelyföldért Egyesülethez

2006. december 08. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

A székelyföldi magyarság összetartozásához, a Székelyföld fejlesztéséhez, versenyképességének növeléséhez, identitása erősítéséhez kíván intézményes keretet biztosítani a Szövetség a Székelyföldért Egyesület, amelynek alakuló közgyűlését csütörtökön rendezték Sepsiszentgyörgyön. Az egyesületnek az lesz a feladata, hogy kidolgozza a Székelyföld egységes kulturális és gazdaságfejlesztési stratégiáját, konkrét fejlesztési terveket alkosson, és szorgalmazza a székelyföldi gazdaságfejlesztési régió létrehozását. Az egyesület területileg szinte egész Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyét fedné le.

A közgyűlésen 96 önkormányzat képviselőjeírta alá az egyesülethez való csatlakozásáról szóló szándéknyilatkozatot. Tették ezt annak alapján, hogy korábban az egyesülethez való csatlakozásról hoztak határozatot. Hasonló döntést több Maros megyei település önkormányzata is elfogadott, ezeket azonban a prefektúra formai okokra hivatkozva megtámadta, a határozatokat később javított formában kell újra elfogadni. Ezért a marosszékiek csak utólag csatlakozhatnak az egyesülethez.

Így csütörtökön kilenctagú vezető testület alakult, öt tag Kovászna, négy pedig Hargita megyéből. Az egyesület elnökévé Albert Álmost, Sepsiszentgyörgy polgármesterét választották.

A résztvevők elhatározták: egyesületük támogatni fogja azokat a képzési központokat és programokat, amelyek a székelyföldi emberi erőforrás minőségének javítását szolgálják. Támogatni fogják az RMDSZ minden olyan kezdeményezését, amelynek eredményeként létrejöhet az önálló székelyföldi fejlesztési régió. Az egyesület hatékonyan szeretné elősegíteni a romániai közigazgatás decentralizációját, az önkormányzatiság erősítését. Együtt kívánnak működni Székelyföld civil intézményeivel, vállalkozóival, egyházaival, valamint a közélet minden szereplőjével. Kiemelt fontosságúnak tekintik az együttes munkát a székelyföldi önkormányzatokkal azokon a helyeken, ahol a román lakosság többségben van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS