2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az előcsatlakozási alapok összértékének a hatszorosát kapja Románia 2007-2013 között

2006. december 08. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

A 2007-2013 időszakban Románia akár hatszor annyit kaphat az uniós strukturális alapokból, mint az EU-csatlakozást megelőző években, állapítja meg a European Bridge Co. brit cég tanulmánya. Az elmúlt 15 évben Romániának mintegy 5 milliárd euró állt rendelkezésére uniós alapokból. A brit tanulmány szerint ebből csak mintegy 80 százalékot kapott meg ténylegesen, elsősorban az információhiány, a futó programokkal kapcsolatos korlátozott éberség és az alapok lehívásával kapcsolatos, illetve pályázatkészítési tapasztalathiány miatt.

A következő öt évben Románia összesen további 29 milliárd euróra számíthat. Ennek egy része - mintegy 11 milliárd euró - a mezőgazdaságba és vidékfejlesztésbe áramlik- áll a European Bridge Co. tanulmányában, amelyet a brit-román kereskedelmi kamara egyik szemináriumára készített a cég.

Az ország 1991 óta részesül az uniós alapokból. Az előcsatlakozási alapok - a PHARE, az ISPA és SAPARD - jelenleg több mint negyedét jelentik a nemzeti költségvetés beruházási összegeinek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS