2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában vásároltak fegyvereket az iraki szunnita lázadóknak?

2006. december 09. 12:19, utolsó frissítés: 12:20

Romániában vásároltak vállról indítható légvédelmi rakétákat az iraki szunnita lázadóknak egy amerikai hírportál szerint, amely úgy tudja, hogy szaúdi magánadományozók támogatják a felkelőket, a részükre átutalt több tucat millió dollár nagy hányadát fegyvervásárlásra fordítják.

A drudgereport amerikai hírportál kairói forrásokon keresztül névtelen iraki tisztviselőket, valamint "a pénzáramlással tisztában levő" más bennfenteseket idézett, akiknek a tudomása szerint a szunnita lázadók egyebek mellett vállról indítható légvédelmi rakétákat vásároltak a szaúdi támogatásokból.

A rijádi kormány tagadja, hogy bármilyen pénz jutna Szaúd-Arábiából a szomszédos Irakba olyan felkelőknek, akik a bagdadi kormány és az Egyesült Államok vezette szövetséges csapatok ellen harcolnak.

Washington egyik legfőbb közel-keleti szövetségese, Rijád mindeddig nem avatkozott bele az iraki viszályba, mivel Abdallah király szavát adta George Bush elnöknek. A király, mint hirdeti, a síita-szunnita ellentétek elsimításán fáradozik, és azért sem támogat pénzügyileg iraki csoportokat, mert nem lehetne kizárni, hogy a Szaúd-Arábia által finanszírozott milíciák esetleg amerikai csapatokat támadnának meg.

Névtelenségek kérő iraki hivatalnokok szerint a szaúdi magánadományozók hivatalosan az iszlám ügyének támogatására és jótékonysági célokra adnak pénzt, amely aztán a felkelőkhöz jut. Az adományozók többségében szunnita vallási vezetőknek utalnak át pénzt, akik abból az iraki kormányellenes erőket segítik.

Egy szintén nevének elhallgatását kérő iraki tisztségviselő konkrét esetről is beszámolt: egy szaúdi adományozó 25 millió dollárját az iraki szunnita papság közvetítésével Sztrela orosz gyártmányú kézi légvédelmi rakéták vásárlására fordították. A fegyvereket állítólag "valahol Romániában", a feketepiacon szerezték be.

Feltételezések szerint egy infravörös célkövető rendszerrel ellátott Sztrelával lőtték le az amerikai hadsereg egyik F-16-os vadászgépét, amely november 17-én zuhant le az iraki al-Anbár tartományban, a szunnita lázadás fellegvárában. Az amerikai hadvezetés korábban azt közölte: nem találtak olyan fegyvert a felkelőknél, amellyel egy F-16-ost le lehetne lőni.

A szunnita felkelők pénzügyi támogatásának egyik legfőbb forrását az amerikai Irak-politika új, javasolt irányait felvázoló Baker-Hamilton bizottság is Szaúd-Arábiában jelölte meg. A szakértői testület azt írta, Szaúd-Arábián kívül más Perzsa-öböl menti arab országokból is érkeznek magánadományok a szunnita felkelőknek.

Nawaf Obaid, a szaúdi kormány tanácsadója a The Washington Post november végi számában arról cikkezett, hogy a szunnita arab hatalom, Szaúd-Arábia megvédené a szunnita kisebbséget Irakban, ha az amerikai csapatok onnan kivonulnának. Mint hozzátette: az elmúlt egy évben felerősödtek az azt sürgető hangok, hogy Rijád védje meg az iraki szunnitákat, nyújtson nekik fegyveres és pénzügyi segítséget. Nemcsak befolyásos iraki vallási vezetők, hanem egyiptomi, jordániai és más arab országbeli politikusok is ilyen irányú nyomást fejtettek ki. Szaúd-Arábián belül állítólag a királyi család mind több, kormányzati pozícióban levő tagja szorgalmazza, hogy az ország játsszon jelentősebb szerepet a régióban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS