2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább lassult az infláció

2006. december 12. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Novemberben átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly novemberben, jelentették ma a statisztikai hivatalban. A tervezettől messze elmaradó kormánykiadások és a nagy import okozza, hogy a beruházások és a lakossági fogyasztás táplálta, meredek gazdasági növekedés dacára csökken az infláció.

Az infláció elleni küzdelem jegyében a Román Nemzeti Bank (BNR) az idén mindenesetre kétszer emelte alapkamatát, összesen 1,25 százalékponttal 8,75 százalékra, és októberben megszigorította a kölcsönzés feltételeit a magánszemélyek számára.

Októberben már 4,8 százalékosra csökkent a tizenkét havi infláció a szeptemberi 5,5 százalékról, az augusztusi 6,0 százalék és a júliusi 6,2 százalék után. Augusztus óta rendre alacsonyabb az infláció, mint bármikor a rendszerváltás óta. A központi bankban most már elérhetőnek vélik az év végi célt, tekintettel a korábbi kamatemelések hatására. Ez év végére 4-6 százalékos, jövőre 3-5 százalékos, 2008 végére 2,8-4,8 százalékos a központi bank célsávja a tizenkét havi inflációra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS